Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Stave de Shazer ve Insoo Kimberg tarafından geliştirilen; danışan ve terapistin iş birliği ile danışanın güçlü yanları ve çözüm bulabilme yeteneğini en başından kabul edip danışanın da farkındalık kazanmasını sağlayarak, danışanın hedefleri doğrultusunda eylem odaklı çalışıp kısa sürede danışanın problemlerini çözüme kavuşturmayı hedefleyen; yapılandırılmış, teorik bir yaklaşımdan çok amaç odaklı bir sağaltım yöntemidir. Bozulmamışsa tamir etme, işliyorsa daha çok yap, işlemiyorsa terk et, başka bir şey yap temel felsefesinde şekillenen bu terapi yönteminde, küçük değişimlerin büyük değişimleri sağlayacağı ve bu değişimin danışanın tüm sistemlerinde etkili olacağı, hiçbir problemin kalıcı olmayacağı, işleyen çözüm yolları bulunduğunda kısa sürede danışanın problemlerinin çözüme kavuşabileceği varsayımlarıyla hareket etmek temel alınır.
Son dönemlerde tedavi konusunda etkinliği araştırmalarca kanıtlanan Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi yöntemi danışmanlık sürecinde sıkça başvurulan yöntem olarak kullanılmaktadır.
Bu eğitim programı; katılımcılara kısa süreli çözüm odaklı terapinin teorik bakış açısını aktarmak, yöntemin varsayımları, temel felsefesi ve yöntemleri konusunda bilgi ve beceri yöntemleri kazandırmak ve kısa süreli çözüm odaklı terapist yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Eğitimin İçeriği:
1- Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Nedir?
2- Çözüm Odaklı Terapinin Tarihçesi, Gelişimi ve Uygulama Alanları
3- Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapinin Temel Prensipleri ve Kullanım Alanları
4- İlişki Kurma, Problem dinleme, Yeniden Çerçeveleme, Övgü, İstisnaları Belirleme, Amaç Belirleme, Mucize Sorular, Derecelendirme Çözüm geliştirme, Mesaj yazma, Değişimi Fark Etme.
5- Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Teknikleri
6- Motivasyon Yöntemleri ile Danışanı Değişim Konusunda Cesaretlendirme ve Değişim Basamakları
7- Yaz, Oku, Yak Tekniği ile Problemi Somutlaştırma
8- Bireysel Uygulamalar ve Tekniklerin Uygulanması
9- Çözüm Odaklı Terapinin Tüm Yöntem ve Tekniklerinin Aktarılması ve Uygulanması
10- Vaka Analizleri
11- Videolar
12- Role Play Çalışması